Copilul dispărut la Arad a fost căutat toată noaptea. Poliția a publicat fotografia băiatului

Nevăzătorii vor putea alerga cu tehnologia dezvoltată de Google•Google testează un algoritm pentru nevăzătorii care vor să alerge

•Algoritmul va permite nevăzătorilor să alerge pe stadion sau pe şosea

•O aplicaţie pe telefon îi va ghida, în funcţie de liniile de pe pământ


Thomas Panek, CEO-ul Guiding Eyes for the Blind, spunea că cel mai sigur lucru pentru o persoană nevăzătoare e să stea pe loc. Cei de la Google vor să schimbe asta şi testează un sistem de inteligenţă artificială care-i va ajuta pe nevăzători să alerge în curse pe stadion şi chiar pe şosea.


John Watkinson, inginer Android: Am venit cu un sistem care foloseşte un telefon Android. Inteligenţa artificială detectează liniile şi poate spune dacă linia este în stânga, în dreapta sau chiar pe centrul alergătorului. Le putem trimite semnale alergătorilor care să-i ghideze spre stânga sau spre dreapta în funcţie de poziţia lor.


Pentru că nu vor să depindă de o conexiune la internet, inginerii de la Google au trebuit să comprime tot algoritmul într-o aplicaţie care poate fi folosită pe telefonul mobil. Şi n-a fost simplu.


Xuan Yang, cercetător Universitatea Stanford: Pentru ochiul uman e foarte simplu să recunoască liniile. Să înveţi un algoritm să facă asta nu e deloc uşor. Umbrele copacilor, frunzele căzute, crăpăturile din asfalt pot oferi doar câţiva pixeli pentru analiza computerizată.


Dar rezultatele le-au depăşit aşteptările, Thomas şi ceilalţi participanţi la test au fost copleşiţi de emoţii.


Thomas Panek, CEO Guiding Eyes for the Blind: E prima dată când alerg singur de zeci de ani. Singur, prin pădure. N-am crezut că voi ajunge aici. Asta înseamnă independenţă. Depind de alţii în fiecare zi, de tine, de copii, de Blaze. Doar eu şi linia, ce zici? Pot descrie senzaţia ca zborul liber. Am putut să merg singură pe stradă şi m-am simţit în siguranţă. 

Comentarii